Mailcow Kurulumu (Ücretsiz Mail Server Yazılımı)

Bu yazımızda çok stabil çalışan mail server yazılımlarından biri olan mailcow’un kurulumunu sizlere anlatmaya çalışacağız. Mailcow tamamen ücretsiz bir mail server yazılımıdır.


Öncelik ile mailcow Debian 11 – 12, Ubuntu 20.04 – 22.04 – 24.04, Alma Linux 8-9 ve Rocky Linux 9 işletim sistemlerine kurulabilmektedir. Bizim önerimiz Ubuntu 22.04 üzerine kurulmasıdır.

Mailcow Kurulum yapılabilen sanallaştırma yazılımları Xen, Kvm gibi sanallaştırmalar ile sanallaştırılan sanal sunuculara yapabilirsiniz. OpenVZ, Virtuozzo and LXC sanallaştırmaları üzerine kurulum sağlanamaz.

Kurulum işlemi çok basit tüm her işlemleri kurulum esnasında mailcow kendisi gerçekleştirmektedir ayrıca webmail olarak SOgo arayüzü bulunmaktadır.

Mailcow docker üzerinde çalışmaktadır, sunucu kurulumunuzu tamamlayıp işletim sistemi güncellemelerinizi gerçekleştirdiyseniz artık kuruluma geçebiliriz.

Sunucunuza root olarak bağlantı sağladıktan sonra aşağıdaki komutlar ile kuruluma başlayabilirsiniz.

Docker için hızlı kurulum komutu;

curl -sSL https://get.docker.com/ | CHANNEL=stable sh

Not: Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra, hizmeti etkinleştirmeniz ve başlatıldığından emin olmanız gerekebilir (örn. CentOS 7)

systemctl enable –now docker

Mailcow Kurulumu

root olarak sunucumuzda bağlı olmamız gerekmektedir, aksi taktirde user (kullanıcı) bağlantısı ile kurulum gerçekleştirilemez. Sunucumuza root olarak bağlandıktan sonra sırası ile aşağıdaki komutları uygulayınız.

$ su

# umask 0022

# <- Verify it is 0022

# cd /opt

# git clone https://github.com/mailcow/mailcow-dockerized

# cd mailcow-dockerized

Kurulum tamamlandığında mailcow mail server’ınız kurulmuş olacaktır.